Kodak Instamatic
Jag tror jag sett världen i bilder sedan jag som tioåring fick min första kamera. Det var en begagnad Kodak Instamatic av de första modellerna som kom ut på 1960-talet. Den hade en liten lucka på ovansidan där man kunde sätta i lösa små blixtlampor. Blixtlamporna fungerade bara en enda gång och fick sedan slängas. De såldes i tiopack och jag ödslade inte veckopengen i onödan på dem utan använde väl mest kameran vid soligt väder.

Fotona jag tog var kvadratiska och i svartvitt för det var billigast att framkalla och kopiera. Än idag har jag kvar de foton jag tog, insatta i album. Så småningom blev färgfilmen billig, även om den svartvita fortfarande var den mest ekonomiska, och jag fortsatte att fotografera kvadratiska bilder med min lilla Kodak Instamatic.

Minolta
När jag passerat de tjugo hade jag äntligen råd att köpa min första systemkamera. Om jag minns rätt kostade den ungefär en tusenlapp. Det var en Minolta med ett 50 mm-objektiv som var väldigt ljusstarkt. Vill minnas att det stod 1,2 på det, men jag kan minnas fel. Plötsligt blev bilderna så mycket finare i både färger och skärpa. Formatet var rektangulärt och det var ett nöje att fotografera även om jag använde helt manuella inställningar för bländare, tid och skärpa. Det var mycket att lära och hålla reda på, men det jag lärde sitter kvar i minnet ännu och kommer fortfarande till nytta.

Samtidigt med den nya systemkameran började jag prova framkallning och kopiering och stod en hel del i mörkrummet med vätskorna som luktade på sitt väldigt speciella sätt, hängde filmer i klämmor med tyngder och såg bilder växa fram i framkallningsbadet – en spännande upplevelse.

Pentax och Rollei
En ny systemkamera inköptes och tre lösa objektiv. Allt ligger ännu i en låda här hemma: en Pentax med normal-, vidvinkel- och teleobjektiv. Och så en liten Rollei kompaktkamera där man satte in filmrullen upp- och ner och som saknade avståndsmätare. Men bilderna blev fantastiska ändå.

Efter en resa i Chile 1987 kom jag hem med många filmer och tillsammans med en chilensk fotograf, boende i Sverige, kopierade jag upp några av de svartvita bilderna till en utställning i ABF:s lokaler i Stockholm. På resan hade jag också tagit flera diabilder som jag åkte runt och visade på olika sammankomster. Inte långt därefter flyttade jag till Nicaragua för biståndsarbete och fick då också lära mig framkalla diabilder i det fotolabb som min organisation hade. Det var där jag sedan framkallade bilderna från mitt bröllop och misslyckades totalt så inga bilder finns från giftermålet.

Olympus C-3020
Efter att jag bott tre år i Nicaragua, sju i Italien och hunnit återvända till Sverige igen, var min gamla Pentax mer eller mindre förstörd. De digitala kamerorna började samtidigt bli allt kraftfullare så jag beslöt att köpa en sådan. Innan jag hann göra det fick jag i present en Olympus C-3020, en liten kompakt digitalkamera med 3,2 Mpixlar, vilket var det bästa man kunde få år 2000. Det blev många bilder med den men jag saknade inställningarna man kan göra med en systemkamera och tyckte dessutom att den var alltför långsam.

Nikon D40, D90 och D800
Min första digitala systemkamera blev en Nikon D40 med två zoomobjektiv. Den avlöstes efter ett par år av en Nikon D90 som jag använde i fem år innan jag i augusti 2014 bytte upp mig till en fullformatskamera, en Nikon D800.

Mina fotokunskaper
Jag har som framgår av ovanstående lärt mig en hel del genom att praktisera på egen hand, men har sedan jag köpte min första Nikon följt Moderskeppet och lärt mig alltmer om digital fotografering. När jag läste på Moderskeppet om kursen i Digital bildbehandling vid Högskolan i Jönköping beslöt jag mig för att söka. Våren 2009 gick jag den på distans och lärde mig mycket nytt med hjälp av Mattias Karlsson Sjöbergs duktiga handledning. Terminen därefter gick jag även kursen i Visuell kommunikation, som då gavs för första gången. En av lärarna var fotografen Göran Segeholm som mycket kunnigt lotsade oss fram i kursen.

Utställningar och tävlingar
Här följer några av mina offentliga fotoerfarenheter under åren som gått.

 • Hösten 1987, utställning med svartvita foton från Chile, ABF, Stockholm samt bildvisningar med diabilder från samma resa, ett flertal platser i Stockholm.
 • Åren 1991 – 1998, ett flertal bildvisningar med diabilder från Nicaragua, i Italien och Eslöv.
 • Juli 2009, Scott Kelbys Worldwide Photo Walk där en av mina bilder blev utsedd att få representera Malmö, men den gick aldrig vidare.
 • Hösten 2011, vinst med tre stadsbilder i Eslövs kommuns tävling inför firandet av stadens hundraårsjubileum.
 • Sommaren 2012, utställning med fem bluesfoton på Eslövs Stadsmuseums sommarsalong.
 • Hösten 2012, utställning med tolv foton från Italien på Eslövs fotoklubbs årliga fotofestival.
 • Juni 2013, utställning med tio bilder från Italien, Eslövs stadshus.
 • Augusti 2013, utställning på Linan i Malmö i samband med Malmöfestivalen med bilder jag tagit på arbetskamrater. Serien döpte jag till Fördelar och nackdelar på jobbet eftersom bilderna föreställde mina kollegor både framifrån och bakifrån.
 • Januari 2014, samlingsutställning på Domkyrkoforum i Lund. Jag hängde två bilder jag tagit i Lund på Scott Kelbys Worldwide Photo Walk i oktober 2013.
 • Sommaren 2014, samma två foton som ovan på Eslövs stadshus.
 • Hösten 2015, vinst vid Scott Kelbys årliga Wordwide Photo Walk i Milano, där mitt foto blev utsett att representera Milano. I den slutliga världsomfattande tävlingen fick jag ett hedersomnämnande av Scott Kelby.
 • Sommaren 2016, utställning med ett drygt tio foton med Eslövsmotiv, Karidal i Eslöv.
 • Maj 2016, utställning med tio foton från Italien tillsammans med flera andra fotografer på Planket i Malmö.
 • September 2017, utställning med foton från en Kubaresa, kulturnatten på Eslövs medborgarhus.
 • Maj 2018, utställning med trettio foton från Eslöv, Italien och Kuba, Eslövs stadshus. Ett tiotal foton såldes.
 • September 2018, bildvisning med Eslövsmotiv, Eslövs stadsmuseum,
 • Sommaren 2019, tre Kubafoton på temat Nytt och nött, Eslövs stadsmuseums sommarsalong.
 • Augusti 2019, utställning med foton från Eslöv, kulturnatten på Eslövs medborgarhus.
 • November 2019, bildvisning med Eslövsfoton, föreläsningsföreningen på Eslövs medborgarhus.

Pandemiåret 2020 var jag inbokad på ytterligare en bildvisning men den ställdes in.

Foton har jag, sedan jag startade min enskilda firma 2012, sålt till privata företag, politiska partier, myndigheter, kommuner och bokförlag.

Sedan 2020 är jag också godkänd som medlem i Svenska Fotografers Förbund.